Ruiken, voelen, proeven
Het is alweer een paar maanden geleden dat de kaasploeg van het EBC meedeed aan de kaaskeuring. Eerder las u op deze website al het penverslag van onze vrijwilligster Hilly. Een poosje geleden heeft onze bewoner Arjan ook een verslag geschreven over deze happening. En dat willen we u niet onthouden...
De kaaskeuring - Ruiken, voelen, proeven
Door Arjan
Op de Schuilplaats zijn verschillende werkprojecten, waarin bewoners en werkers samenwerken. Een van die projecten is de Zuivel. In dit project werken verschillende bewoners waarvan ik er één ben. In de zuivel maken we kaas, melk, karnemelk, yoghurt en boter. De kaas is echter het belangrijkste onderdeel in dit project. 1-2 keer per week maken we kaas. Van geitenkaas tot brandnetelkaas. Alle mogelijke kazen die je maar kunt bedenken worden op de Schuilplaats gemaakt.
Op woensdag 24 oktober ’07 was er in het boerderijmuseum in Oldebroek een kaaskeuring. Als EBC-bewoner had ik het geluk om daar heen te gaan. Samen met Agnitha (hoofd v/d zuivel), Margriet (werker) en nog 3 bewoners gingen we naar de kaaskeuring. Het leek me van te voren al leuk om er heen te gaan. Vooral denk ik omdat we er als ‘team’ heen gingen. Niet als werkers-bewoners, maar als een groep. Ik vond het erg prettig dat we als bewoners er heel erg bij betrokken werden.
Toen we binnen kwamen bij de kaaskeuring werd de kaas eerst genummerd. Daarna gingen 2 keurmeesters de kaas keuren. Dit deden ze door middel van ruiken, voelen en proeven. Wij zaten precies achter de kaaskeurders en konden zo goed alles volgen. Ik vond het erg leuk dat de keurmeesters ons er ook wel bij betrokken. Ze legden dingen uit en lieten alles goed zien. Toen ‘onze’ kaas werd getest keek ik gespannen toe. Ze waren gelukkig uitstekend tevreden en we kregen een schitterende uitslag; 91 punten!! De winnaar had er 95. Maar we waren erg tevreden.
Als ik terugkijk op deze dag heb ik het echt leuk gevonden. Ik denk dat de sfeer binnen de zuivelploeg hierdoor nog beter is geworden. En nu ga ik dus nog meer mijn best doen met kaas maken, want volgend jaar gaat het EBC WINNEN!!!!
De kaaskeuring - Ruiken, voelen, proeven
Door Arjan
Op de Schuilplaats zijn verschillende werkprojecten, waarin bewoners en werkers samenwerken. Een van die projecten is de Zuivel. In dit project werken verschillende bewoners waarvan ik er één ben. In de zuivel maken we kaas, melk, karnemelk, yoghurt en boter. De kaas is echter het belangrijkste onderdeel in dit project. 1-2 keer per week maken we kaas. Van geitenkaas tot brandnetelkaas. Alle mogelijke kazen die je maar kunt bedenken worden op de Schuilplaats gemaakt.
Op woensdag 24 oktober ’07 was er in het boerderijmuseum in Oldebroek een kaaskeuring. Als EBC-bewoner had ik het geluk om daar heen te gaan. Samen met Agnitha (hoofd v/d zuivel), Margriet (werker) en nog 3 bewoners gingen we naar de kaaskeuring. Het leek me van te voren al leuk om er heen te gaan. Vooral denk ik omdat we er als ‘team’ heen gingen. Niet als werkers-bewoners, maar als een groep. Ik vond het erg prettig dat we als bewoners er heel erg bij betrokken werden.
Toen we binnen kwamen bij de kaaskeuring werd de kaas eerst genummerd. Daarna gingen 2 keurmeesters de kaas keuren. Dit deden ze door middel van ruiken, voelen en proeven. Wij zaten precies achter de kaaskeurders en konden zo goed alles volgen. Ik vond het erg leuk dat de keurmeesters ons er ook wel bij betrokken. Ze legden dingen uit en lieten alles goed zien. Toen ‘onze’ kaas werd getest keek ik gespannen toe. Ze waren gelukkig uitstekend tevreden en we kregen een schitterende uitslag; 91 punten!! De winnaar had er 95. Maar we waren erg tevreden.
Als ik terugkijk op deze dag heb ik het echt leuk gevonden. Ik denk dat de sfeer binnen de zuivelploeg hierdoor nog beter is geworden. En nu ga ik dus nog meer mijn best doen met kaas maken, want volgend jaar gaat het EBC WINNEN!!!!
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home